Przepis na chiński HOT POT SYCZUAŃSKI
Kup mojego e-booka „Nie tylko zupka – Proste przepisy kuchni chińskich”: https://weronikatruszczynska.pl/produkt/nie-tylko-zupka-e-book-kulinarny/
Zapisz się na mój newsletter aby dowiedzieć się gdzie kupić wszystkie składniki: https://landing.mailerlite.com/webforms/landing/e0g6h1
Jeszcze do wtorku 14 września kupisz go za 49 złotych!
Przepis w formie tekstowej:
SKŁADNIKI:
– Wysokoprocentowy alkohol (ja używam baijiu ale można kombinować z polską wódką)
– 100 gramów suszonych papryczek chilli (+ kilka dodatkowych do smaku)
– Jedna gwiazdka anyżu gwiaździstego
– Laska cynamonu
– Jedna łupina czarnego kardamonu
– 10 ziaren białego kardamonu
– 2 liście laurowe
– 5 gramów nasion kopru włoskiego
– Garść zielonego pieprzu syczuańskiego
– 20 gramów imbiru
– 30 gramów czerwonej cebuli
– Pęk szczypiorku
– Pęk kolendry
– 2 szklanki oleju słonecznikowego lub 500 gramów tłuszczu wołowego (domyślnie używa się wołowego, który kupuje się w kostce, ale w wersji wege można użyć słonecznikowego)
– 50 gramów pasty doubanjiang
– Cukier
– 2 litry wody lub czystego rosołu
Przygotowanie zupy:
1. Papryczki pokrój na małe fragmenty, zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut.
2. W międzyczasie do miski dodaj przyprawy: anyż gwiaździsty, cynamon, łupinę czarnego kardamonu i biały kardamon, liście laurowe oraz koper włoski. Wszystko zalej wysokoprocentowym alkoholem dla wydobycia smaku (ja używam baijiu) wymieszaj i odstaw!
3. Papryczki odsącz z wody i rozgnieć w moździerzu.
4. Pieprz syczuański wrzuć do kolejnej miski, a następnie przelej do niej alkohol z miski z przyprawami i wymieszaj (przyprawy pozostaw).
5. Pokrój imbir, cebulę, szczypior (na fragmenty długości około 10 cm) i kolendrę, włóż do kolejnej miski i odstaw. Jeżeli używasz tłuszczu wołowego pokrój go w kostkę.
6. Na wok lub w dużym garnku rozgrzej przygotowany olej słonecznikowy lub tłuszcz wołowy. Gdy rozgrzeje się do około 150 stopni dodaj pokrojone wcześniej warzywa (imbir, cebulę, szczypior i kolendrę). Smaż wszystko na średnim ogniu aż składniki się zarumienią. Odcedź warzywa, olej pozostaw w garnku/woku.
7. Na gorący ciągle olej wrzuć rozgniecione papryczki, smaż przez chwilę mieszając, po czym wrzuć odsączone z alkoholu przyprawy (anyż, cynamon, kardamony, liście i koper), zmniejsz na mały ogień i smaż mieszając przez 10 minut.
8. Dodaj kilka suszonych papryczek chilli i smaż przez 5 kolejnych minut.
9. Dodaj pastę doubanjiang i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj nasączone alkoholem ziarna pieprzu syczuańskiego.
10. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę wysokoprocentowego alkoholu. Smaż przez kolejną minutę, a potem dolej dwa litry wody lub rosołu.
11. Zwiększ ogień i dodaj łyżkę soli, gotuj na dużym ogniu przez około minutę. Gotowe! Przelej zupę do garnka i ciesz się hot potem!
nasz podcast: @Mao Powiedziane
mój instagram: http://instagram.com/wtruszczynska
twitter: http://twitter.com/wtruszczynska
Muzyka: EpidemicSound
Pobrane z Youtube Elektronik i Elektryk Samochodowy, Warsztat Samochodowy – Mechanik i Diagnostyka, Naprawiamy Silniki Samochodowe Warszawa, Naprawa Silników Samochodowych – Remonty kapitalne Warszawa, Wymiana radia w samochodzie, Remonty kapitalne Silników do Auta Warszawa, Elektronik Samochodowy,
❤
I like it
Ale kucharka hahaha wstu
Nie masz okna w kuchni ?? 😱😱😱 Są takie kuchnie ?
Czemu masz żółte zeby?
要用牛油
Dlaczego tak jest, ze ich kuchnie nie wygladaja dobrze? W sensie na yt te kuchnie zawsze wygladaja tak troche zaniedbane, to ma jakis glebszy powod? 😛
Wiesz że są tylko dwie płcie?
hot pot jest zajebista nazwa kanału)
a wiesz, ze calkiem fajna doopeczka z ciebie? ; P
Dlaczego ten alkohol ?
Gdyby Twoja siostra przyrządziła jestem zainteresowany
Pozdrawiam fajny przepis😌😌😌
Witam i pozdrawiam 🙂
Uwielbiam Twój content kulinarny 😍 wczorajszy live 🌶🌶🌶🔥🔥🔥
Episode inny niz wszystkie. Ugotuje z niewielkimi modyfikacjami, najlepsze wrazenie robi Sam garnek
hej @weronika, a może zrobiłabyś kiedyś film o najdziwniejszych daniach chińskich?
Ah chinczycy cwane lisy
jesus 3/4 jedzenia to przyprawy ale to musi być aromatyczne
Ale ty ładna jesteś 😉
Pozdrawiam. Super pomalowane oczy, bardzo twarzowo. Dużo zdrówka, jesteś świetną dziewczyną: zaradną, energiczną, pracowitą, odważną, z wyobraźnią. Taka ilość papryczek mnie przeraża …
Sama bym to zjadla xD
Kolendra 🤮
dlaczego masz sine usta?
opiaty wchodzą w dużych ilościach 🙂 ?
💜💜💜💜💜
Super film 🙂
Kocham twoje videos
Nie wiedzzialem, ze ona gotuje. Za tydzień będzie pewnie śpiewać
Chce to zjeść ♡♡♡♡
Oj Weronika minus następny
Tyle chili wypali mi żołądek 🔥
4:21 jprl jaki czajnik obsrany. Nie wspomnę o okapię i kafelkach z początku odcinka.