Loading…

Mechanika Pojazdów Osobowych

Mobilny Warsztat Samochodowy - Elektronika i Elektryka Samochodowa z dojazdem do klienta.
Kontakt do Mechanika

Przepis na chiński HOT POT SYCZUAŃSKI



Kup mojego e-booka „Nie tylko zupka – Proste przepisy kuchni chińskich”: https://weronikatruszczynska.pl/produkt/nie-tylko-zupka-e-book-kulinarny/

Zapisz się na mój newsletter aby dowiedzieć się gdzie kupić wszystkie składniki: https://landing.mailerlite.com/webforms/landing/e0g6h1

Jeszcze do wtorku 14 września kupisz go za 49 złotych!

Przepis w formie tekstowej:

SKŁADNIKI:
– Wysokoprocentowy alkohol (ja używam baijiu ale można kombinować z polską wódką)
– 100 gramów suszonych papryczek chilli (+ kilka dodatkowych do smaku)
– Jedna gwiazdka anyżu gwiaździstego
– Laska cynamonu
– Jedna łupina czarnego kardamonu
– 10 ziaren białego kardamonu
– 2 liście laurowe
– 5 gramów nasion kopru włoskiego
– Garść zielonego pieprzu syczuańskiego
– 20 gramów imbiru
– 30 gramów czerwonej cebuli
– Pęk szczypiorku
– Pęk kolendry
– 2 szklanki oleju słonecznikowego lub 500 gramów tłuszczu wołowego (domyślnie używa się wołowego, który kupuje się w kostce, ale w wersji wege można użyć słonecznikowego)
– 50 gramów pasty doubanjiang
– Cukier
– 2 litry wody lub czystego rosołu

Przygotowanie zupy:
1. Papryczki pokrój na małe fragmenty, zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut.
2. W międzyczasie do miski dodaj przyprawy: anyż gwiaździsty, cynamon, łupinę czarnego kardamonu i biały kardamon, liście laurowe oraz koper włoski. Wszystko zalej wysokoprocentowym alkoholem dla wydobycia smaku (ja używam baijiu) wymieszaj i odstaw!
3. Papryczki odsącz z wody i rozgnieć w moździerzu.
4. Pieprz syczuański wrzuć do kolejnej miski, a następnie przelej do niej alkohol z miski z przyprawami i wymieszaj (przyprawy pozostaw).
5. Pokrój imbir, cebulę, szczypior (na fragmenty długości około 10 cm) i kolendrę, włóż do kolejnej miski i odstaw. Jeżeli używasz tłuszczu wołowego pokrój go w kostkę.
6. Na wok lub w dużym garnku rozgrzej przygotowany olej słonecznikowy lub tłuszcz wołowy. Gdy rozgrzeje się do około 150 stopni dodaj pokrojone wcześniej warzywa (imbir, cebulę, szczypior i kolendrę). Smaż wszystko na średnim ogniu aż składniki się zarumienią. Odcedź warzywa, olej pozostaw w garnku/woku.
7. Na gorący ciągle olej wrzuć rozgniecione papryczki, smaż przez chwilę mieszając, po czym wrzuć odsączone z alkoholu przyprawy (anyż, cynamon, kardamony, liście i koper), zmniejsz na mały ogień i smaż mieszając przez 10 minut.
8. Dodaj kilka suszonych papryczek chilli i smaż przez 5 kolejnych minut.
9. Dodaj pastę doubanjiang i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj nasączone alkoholem ziarna pieprzu syczuańskiego.
10. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę wysokoprocentowego alkoholu. Smaż przez kolejną minutę, a potem dolej dwa litry wody lub rosołu.
11. Zwiększ ogień i dodaj łyżkę soli, gotuj na dużym ogniu przez około minutę. Gotowe! Przelej zupę do garnka i ciesz się hot potem!

nasz podcast: @Mao Powiedziane
mój instagram: http://instagram.com/wtruszczynska
twitter: http://twitter.com/wtruszczynska

Muzyka: EpidemicSound

Pobrane z Youtube Elektronik i Elektryk Samochodowy, Warsztat Samochodowy – Mechanik i Diagnostyka, Naprawiamy Silniki Samochodowe Warszawa, Naprawa Silników Samochodowych – Remonty kapitalne Warszawa, Wymiana radia w samochodzie, Remonty kapitalne Silników do Auta Warszawa, Elektronik Samochodowy,

33 thoughts on “Przepis na chiński HOT POT SYCZUAŃSKI

  1. Pozdrawiam. Super pomalowane oczy, bardzo twarzowo. Dużo zdrówka, jesteś świetną dziewczyną: zaradną, energiczną, pracowitą, odważną, z wyobraźnią. Taka ilość papryczek mnie przeraża …

Dodaj komentarz

Zadzwoń!